Żywność ekologiczna – dlaczego warto na nią przejść?
Jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie, samopoczucie, stan skóry, kości czy mięśni. Żywność ekologiczna to doskonałe paliwo dla organizmu, które cieszy się rosnącą popularnością. Coraz więcej osób wybiera eko żywność, która znacząco różni się od wysoko przetworzonego jedzenia. Dowiedz się, jakie właściwości ma żywność ekologiczna i dlaczego warto na nią przejść.
Ekologiczna żywność – właściwości
Konsumenci stawiający na żywność ekologiczną kierują się zazwyczaj własnym zdrowiem, samopoczuciem i chcą wspierać ekologiczne gospodarstwa, które produkują żywność bio. Co to właściwie jest i jakie ma właściwości? Termin "ekologiczny" odnosi się do sposobu uprawy, wytwarzania oraz przetwarzania. Gospodarstwo ekologiczne musi więc spełniać szereg wymogów, aby żywność została dopuszczona do sprzedaży. Żywność ekologiczna to nie tylko warzywa, owoce i przetwory, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. W hodowli nie można więc stosować antybiotyków ani hormonów, a zwierzęta przeznaczone do uboju żyją w dobrych warunkach fitosanitarnych i mają spełnione wszystkie niezbędne potrzeby.
Taka produkcja i hodowla pozostaje w harmonii z naturą, otoczeniem, potrzebami człowieka, jednocześnie jest prowadzona z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Co to jest żywność ekologiczna i dlaczego warto ją wybrać?
Żywność konwencjonalna pochodząca z tradycyjnych upraw może być wysoko przetworzona i traktowana chemią rolniczą, dlatego zdrowa, ekologiczna żywność jest dużo lepszym wyborem. Wysoka jakość diety opartej na ekologicznych produktach ma wpływ na dużą biodostępność składników odżywczych – badania dowodzą, że warzywa i owoce bio mają wyższą zawartość antyoksydantów niż konwencjonalna żywność. Żywność bio jest też zwyczajnie smaczniejsza niż przepełnione chemicznymi dodatkami produkty przetworzone. Ponadto jest bezpieczna, ze względu na surowe zasady kontroli w trakcie produkcji.
Jakie są korzyści wynikające z przejścia na żywność ekologiczną?
Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów popularność produktów ekologicznych rośnie z roku na rok. Wiesz już, czym jest żywność ekologiczna i jakie właściwości ma ekologiczne jedzenie. Dlaczego jeszcze warto je kupować? Przede wszystkim dla własnego zdrowia i samopoczucia, które przekłada się na ogólny stan zdrowia, długowieczność i zadowolenie z życia. To, dlaczego warto postawić na żywność ekologiczną ma również związek z dbaniem o środowisko naturalne. Ekologiczne uprawy dobrze wpływają na ekosystem oraz glebę, ze względu na stosowanie wyłącznie naturalnych nawozów.
Jak rozpoznać żywność bio?
Aby cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami żywności ekologicznej, warto wiedzieć, czym wyróżnia się na tle pozostałych warzyw, owoców i przetworów. Z założenia nie powinna posiadać ona sztucznych dodatków, GMO czy polepszaczy smaku. Wysokiej jakości żywność ekologiczna jest uprawiana w ekologicznym gospodarstwie, w którym unika się stosowania pestycydów, nawozów sztucznych oraz regulatorów żywnościowych. Produkty ekologiczne muszą również być oznaczone odpowiednimi certyfikatami i spełniać właściwe normy. Do popularnych znaków jakości należą m.in. europejski certyfikat "ekoliść". Oprócz logo, na opakowaniu powinno znaleźć się oznaczenie jednostki certyfikującej, a także informacja dotycząca pochodzenia składników.
Podsumowanie
Zdrowe odżywianie to nie tylko dieta – to styl życia zgodny z naturą. Przejście na żywność ekologiczną to pierwszy krok do zadbania o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, samopoczucie, zdrowie i dobrą formę. Jeśli chcesz mieć pewność, że ekologiczne jedzenie spełnia wymagane normy, to postaw na sklep internetowy BiozFarmy. Dostarczamy starannie wyselekcjonowane produkty ekologiczne, wśród których znajduje się żywność wegańska oraz pozbawiona glutenu. Co więcej, w sklepie online możesz zrealizować zakupy o każdej porze dnia i nocy, tym samym oszczędzając czas spędzony na zakupach stacjonarnych. Zapraszamy!