Jak zrobić kiszonki i kisić warzywa

Jak zrobić kiszonki i kisić warzywa

Lato obfituje w pyszne i świeże warzywa, których próżno szukać zimą. Dlatego wiele osób zastanawia się, jak zrobić kiszonki, które dostarczą cennych składników odżywczych podczas mroźnych miesięcy. Przekonaj się, jak zrobić kiszonki z warzyw, a także z owoców!

Proces kiszenia

Kiszenie to popularny sposób konserwowanie żywności, którego historia sięga wiele wieków wstecz. W polskiej tradycji zachowało się głównie kiszenie takich warzyw jak kapusta, ogórki czy buraki na zakwas do barszczu. Niewiele osób jednak wie, że zakisić można praktycznie wszystko – od selera czy pomidora, aż po jabłka czy kwiaty nasturcji!

Jak zrobić kiszonki warzywne? Warto na początku przygotować duży słoik lub ceramiczny pojemnik, z którego przekłada się kiszonki do mniejszych słoików. Kiszenie nie może obyć się bez soli, a często również przypraw takich jak koper, czosnek czy pieprz. Wiele osób do kiszenia wykorzystuje również wodę z poprzedniego kiszenia innych produktów. Jest to sposób na przyspieszenie procesu fermentacji, dzięki czemu warzywa nie będą psuć się w wodzie.

Jak kisić warzywa?

Kiszone warzywa to prawdziwa bomba witamin! Dzięki dużej zawartości błonnika regulują poziom cholesterolu w organizmie, a także ułatwiają wchłanianie substancji odżywczych. Proces kiszenia nie jest tak skomplikowany, jak może się wydawać. O ile to, jak zakisić kapustę czy ogórki jest dla wielu osób wiedzą powszechną, przekazywaną z pokolenia na pokolenia, to już kiszenie innych warzyw może okazać się zaskoczeniem. A kisić można praktycznie wszystko!

Warto na początek przygotować sobie słoik pełen rozmaitych warzyw: dobrze sprawdzą się marchewki, kalafior, rzodkiewki czy czosnek. Przed kiszeniem należy porządnie umyć każde warzywo oraz pokroić na części. Następnie wystarczy zapełnić słoik słoną i zimną zalewą oraz dodać nieco soku z ogórków kiszonych. Kiszenie takiego miksu warzyw trwa 2-5 dni, po których można przełożyć słoik do lodówki lub otworzyć do spożycia.

Jak kisić owoce?

Kiszenie owoców jest procesem konserwacji, który pozwala cieszyć się właściwościami kiszonek o każdej porze roku. Takie owoce zawierają bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit i układ trawienny. Spożywanie kiszonych owoców wspomaga organizm w walce z bakteriami, zapobiega też chorobom, wzdęciom czy problemom trawiennym. Zarówno kiszone warzywa, jak i owoce to doskonałe uzupełnienie diety w miesiącach, kiedy brakuje świeżych produktów. Warto też wiedzieć, że kiszonki mają mniej kalorii niż świeże produkty, dlatego odgrywają nieocenioną rolę w procesie odchudzania.

Jak więc kisić w domu owoce? Nie jest to wcale trudne zadanie. Wystarczy starannie umyć owoc, a następnie umieścić go w przygotowanej wcześniej słonej zalewie. Można również dodać ulubione przyprawy, np. wanilię lub cynamon, aby nadać kiszonkom wyjątkowego smaku i aromatu. Następnie należy zawekować słoik i odstawić go w ciemne oraz ciepłe miejsce np. w spiżarni czy piwnicy. Tak przygotowane owoce powinny być gotowe do spożycia już po tygodniu. Z kiszonych owoców mogą powstawać musy, dodatki do deserów, a także sosy do wytrawnych potraw mięsnych.

Jak kisić różne warzywa i owoce?

Jak kisić kapustę w słoikach i ogórki małosolne wie prawie każdy. Dla wielu osób tego typu kiszonki są popularnym uzupełnieniem codziennej diety. Możliwości kiszenia są jednak nieograniczone, dlatego coraz więcej osób chce wiedzieć, jak zrobić kiszone warzywa oraz owoce, które nie są aż tak oczywistym wyborem.